Orice agricultor sau pasionat ar trebui sa dispuna de un motocultor care sa le simplifice, dar si optimizeze munca. Un motocultor este o freza motorizata care permite maruntiirea solurilor impreuna cu o serie de procedee agricole indispensabile. Exista pe piata variante de motoculatoare bune ce functioneaza cu sistem de transmisie tip melc, prin lant si curea sau prin cutie de viteze, insa cele mai performante variante raman cele prevazute cu cutie de viteze. Daca ati decis ca ar fi timpul sa achizitionati o astfel de ustensila pentru gradina, atunci ar fi bine sa cunoasteti cateva detalii utile pentru a face o alegere cat mai buna.
Top Motocultoare profesionale din 2021
Motocultor profesional DKD HS 1100D
Prezinta motor 4 timpi, alimentare cu benzina si pornire manuala. Pune la dispozitie doua viteze si adancime de lucru pana la 30 de cm. Capacitatea rezervorului din dotare este de 6 litri. Include freze, roti de cauciuc, roti metalice, plug arat, rarita fixa si prasitoare.
Motocultor Loncin MC 8000
Este prevazut cu motor cu patru timpi, alimentare cu benzina si pornire manuala. Este echipat cu motor de 8 CP si rezervor de 3.6 litri. Prezinta trei viteze si o adancime de lucru de 36 de cm. Dispune de plug, prasitoare, doua roti si rarita.
Motocultor Profesional AgroPro HS 1000B far
Dispune de motor cu patru timpi, pornire manuala si alimentare cu benzina. Prezinta o putere de 7 CP si o capacitate cilindrica de 208 mc. Este prevazut cu trei trepte de viteza si o adancime de lucru de 35 cm. Este echipat cu plug arat, rarita reglabila, roti de cauciuc, roti metalice.
Motocultor Profesional 7100 CF 7 CP
Prezinta motor cu patru timpi, alimentare cu benzina si pornire manuala. Este prevazut cu motor de 7 CP si doua trepte de viteza. Include plug de arat, rarita fixa, doua roti metalice si doua freze segmentabile.
Motocultor Loncin LC1200 (2+1)
Dispune de mtoor cu patru timpi, alimentare cu benzina si pornire manuala. Motorul are o putere de 8 CP, iar rezervorul ofera o capacitate de 3.6 litri. Prezinta doua trepte de viteza si marsarier, adancimea de lucru fiind de pana la 36 cm.
Despre motor
Pentru a alege cel mai bun motocultor este important sa detii cateva informatii utile, in primul rand, despre motor. Acesta poate determina in continuare costurile pe care aparatul le va presupun, dar si eficienta, randamentul si suprafetele pe care va fi capabil sa le lucreze. In acest sens, exista doua variante: motorul electric si motorul diesel cu ardere interna de combustibil.
Motocultoarele prevazute cu motor electric denumite si motosape, sunt dependente de o sursa de energie electrica si conditionate ca putere oferita. De regula, acestea sunt potrivite pentru suprafete mai restranse, iar puterea lor este exprimata in watti.
Motocultoarele dotate cu motor diesel au la baza patru timpi si pot fi alimentate cu diverse tipuri de combustibil. Puterea acestora este exprimata in cai putere, iar 1CP este echivalentul a aproximativ 735 W. Cu cat puterea este mai mare, automat si consumul va fi mai mare, insa si randamentul va fi unul ridicat. In acelasi timp, si suprafata ce poate fi lucrata va creste, reusind chiar sa se dubleze ori tripleze.
Tipuri de motocultoare
Un alt aspect asupra caruia ar trebui sa reflectati se refera la tipul motocultorului pe care il alegeti. Din punct de vedere al sistemului de transmisie, regasim mai multe variante: hobby, semiprofesionale si profesionale.
Motocultoarele hobby sunt destul de asemanatoare cu motosapele si dispun de un sistem de transmisie simplu, alcatuit din ax cu roata melcata sau din lant/curea pentru transmisie de la motor la distributie. In acelasi timp, aceste variante sunt o solutie ieftina si buna, utilizand lant de la distributie la freze.
Motocultoarele semiprofesionale au la baza sistem de transmisie lant si curea, ceea ce inseamna ca pot utiliza ritmuri diferite de lucru, in functie de procedeele indeplinite. Astfel, puterea oferita de aceste aparate este superioara, aparatul avand capacitatea de a tracta si o remorca de mici dimensiuni in functie de preferinte.
Motocultivatoarele sunt, de fapt, motocultoarele profesionale si reprezinta cele mai bune si performante variante de pe piata. Toate modelele folosesc transmisie prin ambreiaj de la motor la cutia de viteze. Sunt potrivite, in general, pentru lucrul cu soluri grele, dificile, avand avantajul de a putea incorpora mult functii, reprezentand cele mai versatile masini pentru administrarea terenurilor. De asemenea, puterea oferita este mult mai mare, greutatea este si ea una generoasa, iar costul de achizitie este direct proportional cu facilitatile oferite.
Latimea frezelor
Latimea frezelor se refera la distanta maxima pe care o poate acoperi axul cu freze integrat la o singrua trecere. Orice motocultor dispune de un anumit numar de freze, ce au rolul de a lucra solul sau de a efectua diverse procedee articole. Pentru motocultoarele hobby si cele profesionale, aranjamentul cutitelor este unul conventional, fiind aliniate pe un ax amplasat in partea inferioara a utilajului.
In cazul motocultivatoarelor, frezele sunt amplasate hexagonal, avand o rezistenta mai mare la uzura, timp in care ofera un randament mai bun. Variantele hobby sunt prevazute cu freze a caror latime este cuprinsa intre 80 si 90 cm, iar cele semiprofesionale sunt incadrate in intervalul 80-100 cm. Modelele profesionale dispun de un ecartament ce poate ajunge si la 140 cm.
Functii motocultoare bune
Este foarte important sa aveti in vedere si functiile din dotare, caci ele indica gradul de eficienta al produsului ales in raport cu nevoile voastre. Este recomandat sa achizitionati un motocultor cu remorca sau un dispozitiv din gama profesionala, fiindca dispun de accesoriile esentiale – cultivator, remorca, set de roti de cauciuc, dar si roti metalice, plug, rarita si cositoare. De asemenea, este foarte important sa puteti regla usor inaltimea si latimea de lucru.
Pornirea trebuie sa se realizeze si ea usor, iar recomandarea noastra este sa va orientati catre modelele cu panou de control ergonomic. De asemenea, aparatul ar trebui sa dispuna macar de o optiune de schimbare a directiei de rotire a frezelor, permitand curatarea lor de pamantul care poate adera la ele. Pentru o utilizare fiabila, comenzile trebuie realizate cat mai usor si amplasate cat mai la indemana. In plus, este bine-venita si functia de oprire rapida a motorului in cazuri de urgenta.
Parametrii de cultivare
Aici discutam despre adancimea de lucru si capacitatea de acoperire a suprafetelor. Pentru modelele hobby, frezele ajung pana la 20 de cm in pamant, putand cultiva o suprafata de pana la 5000 mp. Variantele semiprofesionale de motocultor diesel sau electric pot patrunde la o adancime de pana la 20-22 cm, iar suprafata de lucru recomadnata fiind cuprinsa intre 5000-10000 de mp. Modelele profesionale prezinta o adancime de afanare intre 22 si 25 cm, iar suprafetele administrate depasesc 10000 mp.
Intretinere
Modul de intretinere poate sugerea daca aparatul va fi costisitor de intretinut sau nu. Cele mai importante componente in acest sens sunt motorul, ambreiajul si cutitele. In cazul motocultivatoarelor, uzura frezelor este atenuata gratie dispunerii hexagonale.
De asemenea, ar fi indicat sa verificati materialul din care sunt realizate acestea, caci lamele din otel ofera cea mai buna calitate si rezistenta la socurile mecanice. O greutate mai mare avantajeaza procesul de lucru, precum si eficienta, oferind randament ridicat.
In plus, si consumul de combustibil trebuie luat in considerare, fiindca reprezinta costuri ulterioara ce trebuie suportate ca atare. Mai mult decat atat, si filtrul de aer va trebui inlocuit periodic.
Ce accesorii poti atasa unui motocultor bun?
Am mentionat anterior, cele mai importante accesorii pe care ar trebui sa le aiba un motocultor eficient, insa in continuare va voi prezenta toata seria de componente si functiile aferente:
- Frezele de pamant – sunt deschizatoarele de drumuri atunci cand se incepe lucrarea pamantului. Dispun de cutite bine ascutite si arcuite, avand capacitatea de a afana suprafata dorita, ba chiar si de a aduna deseurile.
- Plugul – poate ara o suprafata mare de teren, indiferent de tipul de sol. Producatorii recomanda ca la folosirea plugului sa se ataseze greutati pe o parte si de acealalta a jantelor pentru a preveni contrabalansul.
- Peria rotativa – poate inlatura straturi de zapada ce determina solul sa fie inghetat. Trebuie atasata la priza de putere a motocultorului si poate ajunge la o latime de lucru de pana la 100 cm, avand capacitatea de a opera pe o suprafata destul de mare de teren.
- Prasitoarea – asigura afanarea straturilor de la suprafata pamantului, facilitand trecerea oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon pentru o dezvoltare armonioasa. De asemenea, in cazul precipitatiilor, apa se va acumula in solul deja afanata si nu se va pierde prin fenomenul de evaporare. In plus, in cazul solurilor argiloase sau nisipoase, motocultoarele cu prasitoare au sporit productia cu pana la 10-20%, asigurand o tasare potrivita si o aerisire optima.
- Grebla pentru fan – ajuta la adunaraea si strangerea intr-o anumita directie a fanului cosit.
- Masina de tuns gazonul cu sac colector – ajuta la operarea pe orice suprafata de gazon, colectand resturile intr-un sac ce poate ajunge la o capacitate de pana la 160 de litri.
- Semanatoarea – este folosita la distribuirea semintelor pe terenul deja lucrat.
- Cisterna – este realizata dintr-un plastic rezistent si ajuta la ierbicidarea culturilor, prevenind formarea buruienilor de orice tip, precum si la stropirea diferitelor tipuri de pomi fructiferi si vita de vie, oferind o capacitate de pana la 200 de litri.
- Carucior de lucru si transfer (remorca) – ajuta la manevrarea mai buna a motocultorului, atasandu-se in spatele acestuia.
Intrebari frecvente
- Ce tip de roti sunt recomandate pentru motocultor?
Daca ai achizitionat un motocultor cu dinti in spate, exista mai multe variante: dintii rotativi standard care se rotesc in aceasi directie cu cea a rotilor motocultorului fiind recomandate pentru solul cu adancime de pana la 30 cm, dintii rotativi contrari care se rotesc invers rotilor, fiind mai puternice si reocmandate pentru solurile dure si argiloase, dintii rotativi dulai care imbina ambele optiuni si dinitii rotativi verticali ce ofera o putere mare, eficienta si mod de functionare silentios. Ca atare, depinde foarte mult de solul pe care il lucrezi pentru a determina cele mai potrivite roti.
- Este nevoie de contragreutate pentru folosirea motocultorului?
Depinde foarte mult de tipul motocultorului, dar si de dificultatea terenului pe care il va lcura. Daca ai achizitionat un model profesional ce cantareste minim 80 de kg, se poate sa nu fie nevoie de greutati suplimentare. Insa, daca ai achizitionat un motocultor mai usor de 80 de kg, se poatae sa nu poti obtine mereu adancimea dorita pentru lucrarile executate. Pentru a rezolva problema, poti alege niste greutati pentru roti sau contragreutati pentru motocultor.
Asadar, pentru a avea un randament cat mai mare, trebuie sa tii cont de necesitatile pe care le ai, de tipul solului, volumul de munca, dar si caracteristicile utilajului. Daca vei avea lucrari dificile in sol nelucrat, atunci opteaza pentru un motocultor dotat cu contragreutati.
- Ce fac daca s-a blocat motorul?
Trebuie identificata cauza blocarii motorului, iar printre cele mai frecvente sunt:
Scurgerea benzinei vechi – in cazul in care ai pastrat mai mult timp benzina fara a folosi aparatul, va trebui sa golesti rezervorul. Totodata, asigura-te ca suruburile care tin carburatorul si galeria de admisie sunt foarte bine stranse.
Umple rezervorul pentru a functiona corespunzator. Majoritatea modelelor mici necesita gaz obsinuit de 85-87 cifra octanica. Daca dispune si de o supapa de inchidere, pune-o in pozitia deschis. Daca aparatul dispune de motor cu doua cicluri, umple rezervorul cu un lot proaspat preparat din amestecul de motorina recomandat de producatori.
Verifica orificiile de aerisire – in cazul in care benzina nu ajunge la cilindru, asigura-te ca orificile de inchidere a capabului de combustibil sunt deschise, iar conductele de alimentare nu sunt indoite ori infundate.
Verifica filtrul de aer – pentru a nu fi murdar, caci in caz contrar, amestecul dintre combustibil si aer nu se va realiza adcvat, iar motorul se poate ineca.
- De ce nu porneste motocultorul?
Cauzele care stau la baza problemei pot consta in caburatorul murdar, benzina de proasta calitate, bujii defecte sau demaror de retragere deteriorat. De asemenea, o alta cauza poate fi combustibilul invechit lasat in timpul iernii in aparat fara a adauga un stabilizator.
Un comentariu la „Cele mai bune motocultoare 2021”
Comentariile sunt închise.